dissabte, 15 de juny del 2024

Any Guimerà a Tenerife


L'Ajuntament de Santa Cruz de Tenerife, mitjançant l'Organismo Autónomo de Cultura (OAC), ha presentat el programa d'actes organitzats amb motiu de la celebració del centenari de la mort de l'escriptor Àngel Guimerà y Jorge. Actes que busquen reconèixer el personatge canari-català, reivindicant la seva identitat santacrucera, per acostar la seva obra més significativa, commemorar el significat que té per a la ciutat, i donar a conèixer el valor que va aportar al teatre que porta el seu nom, mitjançant l'acostament a processos creatius i d'exhibició escènica a tots els grups de població.

Entre les activitats programades destaca una ofrena floral, xerrades i tallers, un programa de lectures dramatitzades, conferències, una recopilació de publicacions per al fons bibliotecari, projeccions cinematogràfiques, rutes guiades i representacions escèniques. Programació que l'Organismo Autónomo de Cultura (OAC) continuarà nodrint fins al 2025, quan es compliran 180 anys del naixement, amb altres activitats i entitats per homenatjar l'escriptor.

A la presentació, l'alcalde de Santa Cruz, José Manuel Bermúdez, va repassar la vida de l'escriptor i va explicar-ne la rellevància i el llegat, alhora que va comentar que “seran dos anys d'activitats amb què podrem visibilitzar la figura de l'escriptor i enfortir els vincles institucionals amb altres entitats que també se sumaran a la celebració d'aquesta efemèride, entre les quals destaca el Cabildo de Tenerife i el Govern de Canàries a través de la Biblioteca Pública del Estado” i va comentar que “Santa Cruz té una relació especial amb la família del dramaturg, que ha deixat un enorme llegat cultural a la ciutat, que hem de difondre i cuidar”.

El regidor de Cultura, Santiago Díaz Mejías, va explicar que “el Centenari Guimerà s'ha dissenyat, després d'un profund treball del qual des d'Organisme ens en sentim molt orgullosos, com un projecte flexible en què s'aniran sumant activitats que visibilitzaran la figura d'un dels dramaturgs de la seva generació de més projecció internacional i ajudaran a posar-ho molt més en valor”, alhora que va presentar el logo del Centenari Guimerà, va fer un repàs de les activitats tancades, de moment, per commemorar aquesta efemèride, i va anunciar la creació dels premis "Ángel Guimerà de Teatro Joven" per "fomentar l'activitat teatral, reconèixer la tasca educativa dels tallers destinats al teatre, i preservar el nom i la rellevància d'Àngel Guimerà y Jorge a l'escena".

L´edil Santiago Díaz Mejías va donar pas a la projecció d´un vídeo amb paraules de suport de diferents institucions culturals que s'han fet ressò del projecte i que estaran presents al llarg de l´any com Carme Portacelli, actual directora del Teatre Nacional de Catalunya, Angels Santacana, coordinadora de la Casa Museu Àngel Guimerà, Joan Martori, de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​Ramon Bacardit Santamaría, Comissari de l'any Guimerà, Toni Casares, de la Sala Beckett i de l'Obrador Internacional de Dramatúrgia, Anna Valls i Passola, Directora del Centre de Documentació, Raúl Moran, president de l'Associació Rèplica, Julio Hardisson Guimerá, Agustín Guimerá i Charo Guimerá, familiars d'Àngel Guimerà.

Per la seva banda, el conseller de Cultura del Cabildo de Tenerife, José Carlos Acha, va comentar que “era absolutament impossible que el Cabildo, des de l'àrea de Cultura, no participés ni programés activitats relacionades amb aquesta efemèride” i va avançar que “s'ha fet un vídeo sobre Ángel Guimerà que es projectarà a la Biblioteca Canària” i que “el 24 de maig hi haurà una conferència de Xavier Alberti, que és actual dramaturg de la Companyia Nacional de Teatre, a més d'autor del llibre Ángel Guimerà, home simbòlic” .

El director general d'Innovació Cultural i Indústries Creatives del Govern de les Canàries, Cristóbal de la Rosa, va assenyalar que “és important difondre la figura d'Àngel Guimerà, nom que porta aquest teatre, el més important de Tenerife” i va lloar “la decisió de l'Ajuntament de Santa Cruz d'impulsar actes en honor al dramaturg durant dos anys”.

Finalment, l'actriu i directora artística d'Estudio Guimerá, Aranza Coello, va afegir que “aquest programa d'actes són una oportunitat per a la ciutat, per a les Canàries i per al món, per entendre un gran desconegut que ha deixat un gran llegat fora de les nostres fronteres, i que és un pou de saviesa del qual es desconeix la seva vida i la seva obra” i va explicar que “Estudio Guimerá és una proposta per explicar què és Guimerà avui i per poder apostar per les dramatúrgies contemporànies”.

Projectes

L'Organismo Autónomo de Cultura i l'Instituto Municipal de Atenció Social (IMAS) seguiran desenvolupant el programa Guimerá Vital, que apropa la programació teatral, l'exhibició i els processos creatius a joves i grans de Santa Cruz. Una iniciativa impulsada pel teatre Guimerà, en el marc de la convocatòria de la tercera edició del Projecte Ornitorinc, de la Xarxa Espanyola de Teatres, Auditoris, Circuits i Festivals de titularitat pública.

“Estudio Guimerá” és un altre dels projectes a desenvolupar. Consisteix en un sistema de treball de creació i interpretació artística, investigació i innovació cultural que té sis anys de testeig i que té com a base espais escènics de l'entitat del teatre Guimerà. Posseeix sis passos metodològics (formulació, hipòtesi, contrast, estat de la qüestió, assaig i error i validació), la participació activa del públic és la seva pedra angular i els assaigs i errors seran la mostra més evident d'aquest fet.

El Fons Antic de la Biblioteca Municipal Central de Santa Cruz de Tenerife compta amb un gran patrimoni amb edicions de més de cent anys d'antiguitat. Hi ha a més manuscrits i documents de gran interès històric que mereixen una especial atenció de conservació. Però, a més, compta amb publicacions en castellà de l'obra d'Àngel Guimerà y Jorge que podran ser consultades, entre les quals destaquen La hija del mar, La loca, Mar y Cielo, María Rosa, La miralta, El perro de la casa, El padre Juanico, La pecadora, La reina joven i Tierra Baja

A més, amb l'objectiu d'enfortir i difondre la figura de l'escriptor, l'Organismo Autónomo de Cultura (OAC) impulsa la creació dels premis “Ángel Guimerà de Teatro Joven”. Uns guardons que es concediran anualment per premiar i reconèixer la qualitat de les produccions teatrals joves més destacades.

Tota la programació es podrà consultar a l'apartat “Centenario Guimerà” del web del mateix teatre www.teatroguimera.com, a www.santacruzcultura.es i a l'aplicació mòbil CulturaSC, que s'aniran actualitzant constantment.

[Informació i imatge: santacruzdetenerife.es, 29.4.2024]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada