dissabte, 1 d’octubre del 2016

'Aicà maragà' / Sigueu benvinguts! / ¡Sed bienvenidos!

Un nou bloc: Neigà. Un bloc que posarà en contacte dos territoris ben diferents (o no tant, com anirem veient): els Països Catalans i les illes Canàries. Amb un doble objectiu: per una banda, contribuir a un major coneixement d'aquells temes canaris que més poden interessar a la societat catalana (política, història, folklore); per l'altra, difondre la poc coneguda presència catalana en aquell arxipèlag, un exemple de la qual és l'església de Monserrat, a l'illa de La Palma, impulsada per un català.

(1) Església de Monserrat.

El propòsit del bloc és, doncs, agermanar dues realitats personalment molt estimades per l'autor, i d'aquí el seu títol genèric. Neigà, en la llengua dels guanxes, té el significat de germà. Ho sabem per la informació que ens va deixar Leonardo Torriani el segle XVI. Aquest enginyer italià, enviat a l'arxipèlag amb la missió d'organitzar-ne la fortificació, va escriure una Descripción de las Islas Canarias, i entre moltes altres valuoses informacions, transcriu un cant de tristesa o endecha de procedència aborigen, tot incorporant-ne la traducció:

Aicà maragà, aititù aguahae
Maicà guere, demacihani
Neigà haruuiti alemalai.

[Sigueu benvinguts! Mataren la nostre mare
aquesta gent forastera, però ja que estem reunits
germà, em vull casar, ja que estem perduts.]

(2) Leonardo Torriani.
Esperem que aquest bloc sigui del màxim interès per tot aquell que hi entri, el llegeixi i, si és el cas, formuli comentaris o discrepàncies, cosa que des d'ara agraïm.

Imatge de la capçalera del bloc: església de Valverde (El Hierro), foto de l'autor. Procedència de les imatges: foto de l'autor, www.lapalmabiosfera.es (1), canalviajes.com (2). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada