dissabte, 28 de gener del 2017

'Carácter y glatir de vida d'aqueix poble'

José Tabares Bartlett és el nom d'un important poeta canari, menys conegut del que caldria, que va tenir relació amb Àngel Guimerà a principis del segle XX. Nascut a Santa Cruz de Tenerife el 1850, nét del cònsol britànic, ben aviat passaria a La Laguna, on seria alcalde en dues ocasions. Era germà del també poeta Heráclito.

(1) Bust de Tabares a La Laguna.

Tabares és un representant del que podríem anomenar escola regionalista, caracteritzada per un fort sentiment insularista. Un exemple és el seu poema "Recuerdos de la patria" (1880), que canta el paisatge primitiu, bucòlic i prehispànic:

Mi patria no es el mundo,
mi patria no es Europa,
mi patria es de un almendro,
la dulce, fresca, inolvidable sombra.

És un poema poderosament influït per "Canarias", de Nicolás Estévanez, considerat el "devocionari de l'insularisme". Estévanez fou un personatge d'interessantíssima biografia, tant literària com política, de qui caldrà parlar extensament més d'hora que tard.

(2) Nicolás Estévanez.

Una de les obres més conegudes de Tabares és el poema "La Caza" (1908), en què evoca la raça guanxe i increpa la inhumanitat dels vencedors castellans:

¡Y parecen las sucias calaveras,
de sus órbitas hueras
lanzar una mirada de agonía!...
¡Mudos y torvos e insondables retos!
¡Cual si los esqueletos
se dolieran del plomo todavía! 

Guimerà prologà aquesta obra en termes ben elogiosos cap a l'autor i d'admiració cap a les illes, tal com mostra aquest fragment de grafia prefabriana:

"Y canti enaltin las costums patriarcals de la terra canaria; la hermosura y gentilesa de las sevas fillas y'l coratje y l'amor al travall y á la llar de sos fills; ab sas festas tradicionals, ab sas balladas y sas lluytas primitivas, cos á cos, d'homes. Canti tot lo qu'es carácter y glatir de vida d'aqueix poble, y cántiho tot sempre en lleguatje canari, en llenguatje propiament canari, acullinthi ab amor fervorós totas aquellas paraulas y giradas de frase en un ó altre indret de la illa viventas, per los llabis de las generacions transmesas fins á nosaltres...".

(3) Vista no datada de La Laguna.

Tabares, per la seva part, dedicaria a Guimerà un altre poema seu, "Trompos y cometas" (1911). Moriria a La Laguna el 1921.

[Imatges: (1) Wikimedia; (2) www.gevic.net; (3) lalagunaahora.com]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada